Puzzel mee en win!

Je maakt kans op deze leuke prijzen:

Sonic waardebon t.w.v. € 500,-
Eierballen voor je hele team!
Textar rugtas met regenhoes!

Ga als volgt te werk:

  1. Print hier de kruiswoordpuzzel
  2. Beantwoord alle vragen
  3. Zoek de oranje nummers en vul de letters in
  4. Stuur hieronder vóór 12-01-2024 je antwoord in

We maken de uitslag bekend in januari 2024 en nemen contact op als je hebt gewonnen.

Stuur je oplossing in:

De eierbal is een populaire snack in Noord- en Oost-Nederland. Daar is de eierbal bij snackbars en cafetaria’s te verkrijgen. Buiten die regio’s heeft de eierbal nauwelijks bekendheid helaas. Een eierbal bestaat uit een heel of half hard gekookt, gepeld ei in ragout of ragout met kerrie. De bal wordt gepaneerd en gefrituurd. De eerste eierbal is vermeld op 23 januari in 1951 te Groningen door dhr. sloots.

Trots op onze ‘aaierbal’

Voor de Groningers is hij zo gewoon, dat we soms vergeten hoe bijzonder onze ‘aaierbal’ is. Maar het stempeltje ‘UNESCO immaterieel cultureel erfgoed’ scoor je natuurlijk niet zomaar. Sinds die erkenning heeft de Groningse trots het gewonnen van de nuchterheid. Op allerlei menukaarten verschijnen de gekste varianten: van kwartelei tot roti-bal. De eierbal werd zelfs geëerd met zijn eigen festival.

Groningse zuinigheid ten top

Hoe kom je erop een ei in een krokant jasje te stoppen? De een noemt de vergelijkbare Scotch Egg als inspiratiebron. Anderen wijzen op Indonesische invloeden. Maar het is niet voor niets dat het recept voor de Groningse eierbal ontstond in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de wederopbouw gierde de zuinigheid door ieders aderen. Eten moest de maag vullen en verder vooral goedkoop zijn. De eerste eierballen waren dan ook weinig meer dan gekookte eieren in een jasje van geweekt oud brood. Gelukkig smaken ze tegenwoordig een stuk beter.

Ontvang onze aanbiedingen, acties en blogs

Niks meer missen?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.