Wat is het verschil tussen OE, OEM en Aftermarket?

Wanneer je truck, trailer of bus onderhoud of een reparatie nodig heeft, sta je bij het vervangen van onderdelen voor een dilemma: kies je voor originele OE-onderdelen, OEM onderdelen of Aftermarket onderdelen? Maakt het echt uit welke onderdelen op uw voertuig worden gebruikt? Het is in ieder geval belangrijk om de verschillen tussen deze drie types te begrijpen zodat je zelf kunt bepalen welk type onderdeel het beste past bij je specifieke situatie.
Klik voor grote afbeelding

Original Equipment Parts (OE)

Er bestaat nogal eens verwarring over de termen OE en OEM. Original Equipment Parts – OE delen – zijn originele onderdelen die afkomstig zijn van een bedrijf dat onderdelen ontwerpt en produceert. Dit bedrijf is mogelijk ook de eigenaar van het ontwerp, maar de productie van de onderdelen wordt uitbesteed aan een ander bedrijf.

Een voorbeeld:
Mercedes laat een filter volgens hun eigen specificaties en ontwerp produceren door Hengst. Dit filter wordt dan verpakt en gelabeld als Mercedes filter. Deze OE-onderdelen hebben als voordeel dat ze altijd voldoen aan de specificaties en geschikt zijn voor het voertuig. De onderdelen hebben dus exact dezelfde kwaliteit als een OEM filter.

Klik voor grote afbeelding

Original Equipment Manufacturer Parts (OEM)

OEM-onderdelen worden gemaakt voor specifieke merken en modellen en goedgekeurd door de voertuigfabrikant om in het voertuig te passen. Deze fabrikant van deze onderdelen zorgt ervoor dat ze voldoen aan de specificaties van een bepaald model en uitvoering, zodat ze perfect passen.

Een voorbeeld:
OEM fabrikant Hengst produceert een Mercedes filter dat wordt verpakt en gelabeld als Hengst filter.

Klik voor grote afbeelding

Aftermarket Parts (IAM)

IAM staat voor Independent AfterMarket, maar meestal wordt gewoon gesproken over Aftermarket onderdelen. Deze onderdelen worden vervaardigd door een ander bedrijf dan de leverancier van OE of OEM producten. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het namaken van vervangende onderdelen voor verschillende typen voertuigen.

Deskundig advies

Bij Bulthuis geven we u altijd een passend advies voor uw specifieke situatie. Uiteraard leveren we altijd het type onderdeel waar u om vraagt. Komt u er niet uit? We adviseren u graag met deskundig advies.

Rob Venema – Bulthuis verkoopadviseur

Ontvang onze aanbiedingen, acties en blogs

Niks meer missen?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.